ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΧΜ-ΜΔ (25-10-2013)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Θέσεις και Δράσεις της Ενωτικής Κίνησης Χημικών Μηχανικών – Μηχανικών Διεργασιών

 

 

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΚΧΜ-ΜΔ είναι ακομμάτιστη παράταξη Μηχανικών που ιδρύθυκε το 1993 και συμμετέχει στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ και του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, με εκλεγμένα στελέχη της.

Η ΕΚΧΜ-ΜΔ συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί από Την Κυβέρνηση και στα πλαίσια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της αξιολόγησης των αποκλειστικών δραστηριοτήτων των Διπλ. Μηχανικών, που είναι νομοθετικά κατοχυρωμένες, με τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για τον τρόπο που αυτό πρέπει να επιτευχθεί.

Η ΕΚΧΜ-ΜΔ την τελευταία διετία με την ευκαιρία ψήφισης των ν3982/11 (Μέρος Α) και ν4072/12 (Άρθρο 228), αλλά και με παλαιότερες και συνεχείς παρεμβάσεις της για τη νομοθεσία που διέπει τα Δημόσια έργα και την αδειοδότηση, λειτουργία και συντήρηση μεταποιητικών επιχειρήσεων, επεσήμανε και τεκμηρίωσε (μέσω αναλυτικής μελέτης που εκπόνησε τον Νοέμβριο του 2012, ότι η οργάνωση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την άσκηση του επαγγέλματος του Διπλ. Μηχανικού είναι κατά κανόνα συντεχνιακή, χαοτική, περιπτωσιολογική, χωρίς ορθολογισμό, εσωτερική συνοχή και συνέπεια. Ως αποτέλεσμα διέπεται από πλήθος αντιφατικών και συγκρουόμενων διατάξεων, καταστρατηγεί την τεχνική ιεραρχία, παράγει αποκλεισμούς και διακρίσεις, είναι ασύμβατη με τη συνταγματική επιταγή για τις επαγγελματικές ελευθερίες και αντίθετη με τη δεοντολογία και τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές.

Η μελέτη αυτή υιοθετήθηκε και από την Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Χημικών Μηχανικών του ΤΕΕ, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και απεστάλη σε αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, Συλλόγους, Υπουργεία, Πανεπιστήμια, Αντιπροσωπεία Ε.Ε.στην Αθήνα, Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Τρόικα και δεν παραμένει μόνο σε εντοπισμό των στρεβλώσεων και διακρίσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αλλά περιλαμβάνει και τεκμηριωμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων.

Με έκπληξη όμως και λύπη παρατηρούμε ότι στη διαδικασία αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού, ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορές δηλαδή το ΤΕΕ, όχι μόνο δεν συμμετέχει και δεν ενημερώνει επαρκώς, αλλά δια του Προέδρου του προβαίνει σε ενέργειες που στην καλύτερη περίπτωση σκοπεύουν στην ακύρωση ή στην αναχαίτιση της διαδικασίας και της προσπάθειας μεταρρύθμισης του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει την άσκηση του Επαγγέλματος του Μηχανικού.

Η ΕΚΧΜ-ΜΔ και πιστεύουμε όλος ο Τεχνικός Κόσμος επιθυμεί τη ριζική απαλλαγή από όλες τις στρεβλώσεις που έχουν συμβάλει στη σημερινή κακή κατάσταση της χώρας μας και αναμένει από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών για ένα νέο και σαφές θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε οι μηχανικοί να μπορέσουν ελεύθερα να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η ΕΚΧΜ-ΜΔ συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές Οργάνων του ΤΕΕ στις 24 Νοεμβρίου 2013 με υποψηφίους για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και την Επιτροπή Επιστημονικής Ειδικότητας Χημικών Μηχανικών.

Καλούμε όλους του Μηχανικούς, τον Τεχνικό Κόσμο να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα και τις επικείμενες εξελίξεις στο χώρο της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της ΚΙΝΗΣΗΣ στην κατεύθυνση μιας ορθολογικής απελευθέρωσης του επαγγέλματος του Μηχανικού.

Αναλυτικό ιστορικό των Δράσεων και Παρεμβάσεων της ΕΚΧΜ-ΜΔ παρατίθεται στην ιστοσελίδα μας: https://ekxm.wordpress.com/  όπου επισυνάπτονται αναλυτικά κείμενα για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο εκπρόσωπός της ΕΚΧΜ-ΜΔ

Κων/νος Κρεμαλής

Posted on 25/10/2013, in AΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 2013, ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε